Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, πολιούχου της Εγκλουβής, στέκει αγέρωχο ως παντεπόπτης σε υψόμετρο 1.015 μέτρων, πάνω από το χωριό της Εγκλουβής

Για το εκκλησάκι γράφει ο Εγκλουβησάνος Μιλτιάδης Δ. Κακλαμάνης στο βιβλίο του «Εγκλουβή – Λαογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων της» (Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2005), στο κεφάλαιο εκκλησίες και μοναστήρια:

«…Η ημερομηνία που χτίσθηκε είναι χαραγμένη σε πέτρα άνωθεν της εισόδου της εκκλησίας: 1η Μαΐου 1869 με συνδρομές Δημητρίου και Πάνου Καραμποΐκη. Το δάπεδο στρώθηκε το 1890 όπως γράφεται σε πλάκα που υπάρχει σε δαύτο. Είναι περιμαντρωμένος, έχει στέρνα και καμπαναριό με αλεξικέραυνο. Στοιχεία: Μ1Α 1869 ΕΠΙΡΑ ΘΡ. Ν. ΒΝ ΤΡ. ΓΠ. ΚΡΜ. Πιθανόν ονόματα οικογένειας Βανδώρου και Καραμποΐκη που την ανοικοδόμησαν εκ νέου. Η οικογένεια Καραμποΐκη διεκδικούσε την κυριότητα της εκκλησίας και πάντοτε επίτροπος ήταν ένας από δαύτην. Στα 1870 έγινε μεγάλος σεισμός πριν φέξει και γκρεμίστηκε η εκκλησία. Ξαναχτίσθηκε χωρίς θόλο και στη θέση του τοποθετήθηκε σκεπή με κεραμίδια…».

Στις 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής συνέρρεαν οι εγκλουβησάνοι και άνθρωποι  κάθε ηλικίας από τα γύρω χωριά (Καρυά, Λαζαράτα, Εξάνθεια, Χορτάτα κ.α.)  με τα ζώα τους μέσω των μονοπατιών και έμεναν όλη τη νύχτα εκεί πέριξ του ναού, στις πλαγιές του βουνού για να τιμήσουν τον Προφήτη. Μάλιστα ήταν ευκαιρία για συζητήσεις μεταξύ τους , για γνωριμίες και για προξενιά που πολλές φορές οδηγούσαν σε γάμο! Οι ψαλμωδίες και  οι ικεσίες αντηχούσαν προς κάθε κατεύθυνση λόγω του αέρα ειδικά  δε την ώρα που οι υψωμένοι άρτοι ευλογούνταν από τον ιερέα .

Πολλοί έμεναν άγρυπνοι μέσα ή πέριξ της εκκλησίας καθισμένοι σε στρωσίδια που κουβαλούσαν μαζί τους. Αργότερα μάλιστα με τη χρήση γεννήτριας (δεν υπάρχει ρεύμα) το εκκλησάκι φωτίζονταν  γύρω-γύρω και λόγω της καίριας θέσης του φαινόταν σε όλο το νησί  σαν ένα αστέρι που βρίσκεται στον ουρανό! Τα δύο δε βράδια 19 και 20 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού γινόταν και πανηγύρι με την παρουσία ορχήστρας και μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Συν τω χρόνω όμως το πανηγύρι  ατόνησε και αργότερα σταμάτησε.  Την επομένη, 20 Ιουλίου , που ήταν και η γιορτή όλοι παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία και κατόπιν έφευγαν με τα ζώα τους για τα χωριά τους.

Το εκκλησάκι το καλοκαίρι ειδικά, αποτελεί δημοφιλή προορισμό καθώς εκατοντάδες  επισκέπτες ανεβαίνουν στην κορυφή του βουνού με τα αυτοκίνητά τους πλέον  για να ανάψουν ένα κεράκι, να προσευχηθούν στον Προφήτη , να αγναντέψουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και να θαυμάσουν ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα του Ιόνιου! Η καμπάνα του ακούγεται πολλά χιλιόμετρα μακριά….

Το μάτι χορταίνει εικόνες φυσικού τοπίου όπου το μπλε και το πράσινο βρίσκονται σε αρμονία. Από την Κέρκυρα και τις ακτές της Ηπείρου ,την οροσειρά της Πίνδου, την πόλη της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας μέχρι τα Ακαρνανικά όρη , τα βουνά της Πελοποννήσου και φυσικά την Εγκλουβή και το όρος Ελάτη ο επισκέπτης ταξιδεύει με τα μάτια του!  Από τα δυτικά δε το οροπέδιο της Εγκλουβής και οι χρυσές ακτίνες του ήλιου στο απέραντο Ιόνιο κατά το ηλιοβασίλεμα αποθεώνουν  το τοπίο  δίνοντας του μια ονειρική διάσταση!  Η  θέα κόβει την ανάσα πραγματικά προς κάθε κατεύθυνση!

Ακόμη και τη νύχτα να βρεθείς η μαγεία του έναστρου καθαρού ουρανού θα σε  ανταμείψει! Στην πανσέληνο  του καλοκαιριού το εκκλησάκι λούζεται  από το φως του φεγγαριού και αποκτά μια πιο ονειροπόλα διάσταση , ικανή να σε ταξιδέψει σε μέρη  παραμυθένια.

Αλλά και με την ομίχλη (αντάρα για τους ντόπιους) και τα παιχνιδίσματά της  το σημείο παίρνει μια μεταφυσική διάσταση δημιουργώντας την αίσθηση ότι αγκαλιάζεσαι με τα σύννεφα που τρέχουν! Το χιόνι του χειμώνα το ντύνει στα λευκά   και με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας  δημιουργεί εικόνα για  πίνακα ζωγραφικής!

Eκεί καταλήγει και το μονοπάτι Α3 που ξεκινά από το χωριό της Εγκλουβής.

Επισκεφθείτε το κάθε εποχή  και θα νιώσετε μια άλλη… αίσθηση!